Vodka, Zaujímavosti

VODKA – Dokonalý nápoj na miešanie

VODKA - Dokonalý nápoj na miešanie

VODKA – Dokonalý nápoj na miešanie 

     Vodka je pre mnohých prvou skúsenosťou s destilovanými nápojmi. Ako dokonalý nápoj na miešanie sa obyčajne používa do drinkov, ktoré majú trochu nakopnúť. Odmerka vodky do koly, jablkového džúsu či zázvorového piva je prízemie vo výťahu smerujúcom na vrchol mrakodrapu destilátov. 

     Je to jednoduchý destilát, ktorý sa dá piť na mnoho spôsobov – ako súčasť miešaného nápoja, panák či dokonca drink na pomalé chlipkanie. Môže byť ochutená, miešaná, destilovaná raz, dvakrát či niekoľkonásobne a výsledkom je zrejme najtvárnejší nápoj z celého portfólia destilovaných nápojov. 

     Vodka pochádza z východnej Európy a dnes sa vyrába všade vo svete, je to ideálna prísada do mnohých kokteilov, čo sa odráža na jej globálnej predajnosti. Obklopená pešiakmi, ktorými sú ochutené destiláty ako gin či ochutená vodka, je čistá vodka pripravená vyraziť zo svojej základne vo východnej Európe nebojácne do boja a dobyť kráľovstvo destilátov. Medzi značkami máva víťaznou vlajkou Smirnoff.

S viac ako 24 miliónmi predaných fliaš ročne je druhou najpredávanejšou značkou destilátu na svete.

vodka2

Čistota verzus osobitosť 

     Kritikov vodky nájdete najmä vo svete tmavého alkoholu – destilátu dozrievaného po určitý čas či vydestilovaného s ohromným množstvom chuti. Prečo však na tento najčastejšie konzumovaný nápoj dopadá vo svete destilátov toľko kritika? Odpoveď je jednoduchá: čistota. 

     Vodka je vo svojej najjednoduchšej podobe čistý destilát. Rokmi sa stalo módou destilovať vodku do čo najčistejšieho štádia, čo odborníci na nápoje hodnotia ako nedostatok chuti a osobitosti. V skutočnosti táto čistota, alebo povedzme absencia nečistoty, dáva vodke jej silu, ale zároveň je aj jej slabosťou ( nedostatok silnej chuti ). 

     S príchodom ultračistých nápojov menom vodka sa začali objavovať aj kreatívne obmeny z dielní menších výrobcov. Tieto “ extra prísady “ sú napríklad voda, ktorou sa znižuje obsah alkoholu, a zvýšený zreteľ na základnú surovinu, z ktorej je vodka vyrábaná.  

     V segmente vodky sa tým otvorili nové možnosti, niektoré značky sa usídlili vo vyšších cenových reláciách a ponúkajú ultraprémiové edície, vo svete vodky predtým neznámy pojem. 

 

Jednoducho destilované 

     Zo všetkých druhov predávaného alkoholu je vodka tým najjednoduchšie vyrábaným destilátom. Na rozdiel od single malt whisky, ktorá sa vyrába destiláciou pivnej mladiny vyrábanej výhradne z jačmenného sladu, alebo od tequily, vyrábanej z rastliny modrá agáva, vodka je destilát zmesi akejkoľvek dostupnej poľnohospodárskej plodiny. To môže byť čokoľvek od pšenice a iných obilnín po zemiaky. Ihneď po destilovaní sa tento číry alkohol nafľašuje a nenecháva sa dozrievať. Niekto by mohol namietať, že akýkoľvek nedozrievaný destilát je tak možné nazývať vodkou, no práve v tom je kľúč k tomu, čo vlastne vodka v skutočnosti je: čistý destilát.  

     Tento čistý destilát vzniká extrahovaním škrobov a cukrov, ktoré môžu sfermentovať na alkohol. So zemiakmi sa postupuje rovnako ako s obilím v inom fermentačnom procese tak, že sa z nich vymyje čo najviac škrobu, čo sa ukrýva v každej hľuze. Každý, kto varil zemiaky, vie, že voda z nich je mútna a kalná. Pri varení to nie je žiadúce, no presne o to ide, ak chceme variť vodku. 

     Keď sa zo zemiakov získa škrob a naštartuje fermentácia, ostáva už iba jediné – destilovať a čistiť vodku do požadovaného stupňa. Či až do úplnej čistoty a sviežosti alebo s jemným náznakom pôvodnej suroviny. 

vodka1 

Čo odhalili vojny o vodku 

     V posledných rokoch sa v súdnych sieňach Európskej únie zviedli dva významné boje o pôvod vodky, čo krásne ilustruje kľúčové problémy vývoja tohto destilátu počas uplynulých stáročí. 

     Prvá z vojen o vodku sa viedla o to, kto má právo nazývať sa domovinou vodky. Spory sa vyostrili na konci 70. rokov, keď Sovietsky zväz a Poľsko tvrdo bojovali o exkluzívne právo označovať svoje výrobky slovom “ vodka “, pričom obe strany citovali množstvo historických prameňov, nepriamo dokazujúcich jej pôvod. Spor sa skončil remízou , keď obe strany doložili dostatok dôkazov, no žiadne konečné rozhodnutie nepadlo.  

     Po takmer dvoch dekádach, po tom, Európska komisia navrhla stanoviť rôzne kategórie vodky, spoločenstvo “ vodkového pasu “ spojilo sily a zhodlo sa na argumente, že vodkou možno nazývať iba destiláty vyrobené zo zemiakov, z obilnín a z melasy.  

     Rozruch vyvolala nová značka vodky s názvom Ciroc, vyrábaná z hrozna, ktorá je oproti drsnejším tradičným alkoholom sladšia a jemnejšia.  

     Prvé pokusy o pálenie vodky v 8. alebo 9. storočí sa často skončili výrobou tvrdého a nečistého destilátu, ktorý nemal príjemnú vôňu, o chuti nehovoriac. Aby sa tieto nepríjemnosti vyvážili, do pálenky často pridávali bylinky, vďaka ktorým sa nápoj vo forme liečivej tinktúry stal chutnejším.  

     Koncom 16. storočia sa vodka veľmi rozšírila po východnej Európe, kde sa vyrábala z najrôznejších druhov zemiakov a obilnín v závislosti od úrody. Kým dnes je bežnou praxou výroba vodky výhradne z jednej suroviny, vtedy sa ako východisková suroviny na fermentovanie používala zmes ingrediencií. Zemiaky a cukrová repa predstavovali lacnejšiu a podradnejšiu fermentačnú zmes, zatiaľ čo pšenica alebo žito drahšiu a kvalitnejšiu. A presne preto nápoj Ciroc spôsobil taký veľký rozruch.  

     Vodka sa stáročia považuje za najčistejší zo všetkých destilátov, no pôvod a historické pozadie tohto globálne obľúbeného nápoja sú zahalené nejasnosťami. Na jednej strane ostáva presný pôvod záhadou, na druhej strane sa vodka stala symbolom rozvoja mnohých východoeurópskych štátov počas ostatných stáročí. Vodka bola palivom mýtov a legiend, sformovala stred politického konfliktu a pomohla rozviazať jazyk v mnohých špionážnych prípadoch na celom svete. Dnes je globálny trh s vodkou väčší než s akýmkoľvek iným destilátom, pričom sa odhaduje, že vodky sa predá okolo 20% zo všetkých destilátov. 

Tak na zdravie !!! 

Zdroj: Joel Harrison & Neil Ridley – Destiláty