Rum, Zaujímavosti

Bola doba, kedy bol rum nápojom otrokov.

Bola doba, kedy bol rum nápojom otrokov.

Bola doba, kedy bol rum pôvodný nápoj otrokov, neskôr námorníkov i pirátov. V súčasnosti ho však milujú ľudia po celom svete. V lete nás skvele osvieži v chutných drinkoch, v zime zase prehreje v čaji či grogu.

Myšlienka: “Bez tohto lahodného destilátu by politická a kultúrna mapa sveta vyzerala úplne inak. Otázkou však ostáva, či by táto zmena bola zmenou k lepšiemu.”

Skôr než si rum podmanil celý svet a namiešal sa do najrôznejších podôb, rozpútal dobrodružný príbeh spojený s obchodom, bohatstvom, morom, ale aj vojnami. Svetom a ekonomikou hýbali najrôznejšie plodiny. To, čím je dnes ropa, bolo predtým kakao, muškátový oriešok, zázvor, čaj, káva a cukor. Ale aj vďaka rumu krajiny bohatli aj krachovali. “Kto riadi loď z Bostonu s nákladom biblií a rumu? Sláva ti, Afrika, otrokári priplávali, Nové Anglicko posiela biblie a rum.” Rum sa stal stabilnou súčasťou boja – námorného, armádneho, pirátskeho, pašeráckeho. A o jeho dôležitosti pri dodávaní odvahy svedčí aj to, že prídel rumu používaný napríklad v námorníctve bol zrušený až v roku 1969.

Niečo o pirátoch:

Piráti za svoju chamtivosť platili nemalú daň. Na to, aby sa zmocnili lode plnej hodnotného tovaru, potrebovali čas. No a čas bol ich veľký nepriateľ. Zásoby jedla sa na palube veľmi rýchlo kazili a udomácňovali sa v nich rôzne červy a larvy. Časom im neostávalo nič iné, len konzumovať pokazené mäso, smradľavú vodu a potraviny plné červov. Konzumácia alkoholu bola pre nich v mnohých prípadoch záchranným lanom pred smrteľnou chorobou skorbut, ktorú spôsoboval nedostatok vitamínu C v tele. Prejavovala sa krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutím kostí a spomalenou tvorbou červených krviniek.

Strach z tejto choroby poháňal pirátov ešte k väčšej konzumácii ich obľúbeného alkoholického nápoju – Grogu. Základom Grogu bol rum, tri lyžice cukru a polovica citróna. Vyčíňajúcich nástrah však bolo o mnoho viac. Stačilo zakotviť v prístave a loď sa stala rajom myší a potkanov, ktoré prenášali smrteľné choroby. Piráti sa dožívali priemerne 30-tich rokov a ich život sa väčšinou skončil chorobou ako zbraňou nepriateľa…

Zrodenie rumu

Rum sa zrodil z odpadu pri spracovaní cukrovej trstiny – melasy. Ujal sa predovšetkým na námorných lodiach, pretože sa nekazil. Medzi liehoviny preslávené na celom svete sa dostal prostredníctvom anglického admirála Pena, ktorý nahradil prídelový galón piva, pintou rumu. Usporil tak lodný priestor a posilnil imunitu námorníkov. Posádke sa totiž vyhol smrtonosný mor aj po tom, čo sa pokazila pitná voda. Námorníci vraj vďaka nemu prekonávali choroby, únavu a bolesť. Istý čas dokonca pôsobil ako platidlo. Jeho názov vraj pochádza z kreolského rumbuillon – vzbura, latinského saccharum – cukor alebo dokonca jamajského brum – cukrový likér.

Výroba rumu

Pôvodný proces destilácie rumu sa používa i dnes. Základnou surovinou je cukrová trstina, ktorá sa zlisuje a tak vypúšťa trstinovú šťavu, z ktorej sa získava melasa. Do melasy sa pridá voda na zníženie obsahu cukru a zmes sa pasterizuje. Pridajú sa kvasnice a fermentáciou sa vytvára alkohol. Rýchla fermentácia trvá jeden deň, pomalá fermentácia potrebuje aspoň 12 dní, no niekedy aj roky. Do rumu sa pridáva karamel, aby nápoj získal tmavú farbu. Celá výroba trstinového rumu bola bohužiaľ spojená s otrokárstvom. Obľúbený bol najmä medzi námorníkmi.

Rum sa stal neoddeliteľnou súčasťou života v Karibiku od 17. storočia, kedy v Karibiku začali vznikať plantáže cukrovej trstiny. Cukrovary skoro zistili, že zbytky šťavy z vylisovanej trstiny a odpadová melasa sú ideálnym zdrojom pre fermentáciu a prepaľovanie rumu. Od roku 1694 začal nahradzovať na lodiach jazdiacich do Európy rum dosiaľ obvyklejšie pivo. Pravý rozkvet však začal až s obrazom rum pijúcich pirátov. Mesto Saint-Pierre sa stalo centrom rumového obchodu. Zmenilo sa to však v roku 1902, kedy vybuchla sopka Mount Pelee a pochovala celé mesto s jeho 16timi destilovňami a tiež všetkých 28 000 obyvateľov.

❔ Výroba rumu od cukrové třtiny k láhvi - jak se dělá rum? | ALKOHOL.cz