Recepty, Zaujímavosti

Existuje Slovenský kokteil?

kokteil

Existuje Slovenský kokteil? 

Existuje kokteil, ktorý by bol typický pre Slovensko? Napriek pokusom ho zadefinovať, sa doteraz žiadny neujal. Využívanie lokálnych surovín je však trendom posledných rokov, a tak vo viacerých kvalitných baroch môžete ochutnať slovenské miešané nápoje. 

     Keď Miroslav Telehanič reprezentoval Slovensko na prestížnej barmanskej súťaži World Class Competition, porotcov nechal ochutnať kokteil s bryndzou! Ak ste práve odmietavo skrivili tvár, treba dodať, že bryndza v pohári rozhodne neplávala. Nápoj podával v elegantnom vysokom pohári s tenkým sklom od slovenského výrobcu a mal symbolizovať stredné Slovensko. Celkovo pripravil tri drinky, ktorými odprezentoval západnú, strednú a východnú časť našej krajiny.  

     V prezentácii Slovenska cez miešaný nápoj nebol sám. Pred piatimi rokmi napríklad prebiehala súťaž o národný kokteil Slovenska. To všetko sú však skôr jednorazové akcie. Slovenský recept, ktorý by poznal každý barman, zatiaľ neexistuje. 

kakteil     Keď sa pozrieme do zahraničia, národné kokteily vždy pracujú s miestnym alkoholom. Kubánske Daiquiri, ktoré miloval aj Hemingway, je postavené na rume. V brazilskej Caipirinhe je základom cachaca. Američania majú toľko tropických kokteilov, že si ich delia po štátoch, no jednotkou je Old Fashioned s bourbonom či ražnou whiskey. Aj my máme jeden alkohol, ktorý všetci poznáme. Samozrejme reč je o Borovičke. 

     Aj bez oficiálneho slovenského kokteilu však v posledných rokoch ľudia môžu v drinkoch objavovať miestne chute. Trend lokálnosti je v móde všade a súvisí aj s ochranou životného prostredia. Pred časom boli v trende exotické suroviny, no ľudia si uvedomujú, že pre planétu je udržateľnejšie, keď sa pracuje najmä s ingredienciami, ktoré sú blízko. 

     Lesný med, rebarborová šťava, egreš, rakytník… Je mnoho ciest, ako dostať lokálne chute do kokteilov. A potom sú tu aj experimenty pre odvážnejších. Telehanič pracoval v barmanskej súťaží s bryndzou, barman Stan Vadrna zase pred pár rokmi na workshope ukázal, že zaujímavý môže byť aj rum Zacapa s infúzovanými pareničkami. Alebo tequila Don Julio s trpkou aróniou a sirupom zo smrekového ihličia s trochou soli. 

Tak milí priatelia NA ZDRAVIE !!! 

 

Zdroj: Forbes september 2021