Existuje Slovenský kokteil?
Existuje kokteil, ktorý by bol typický pre Slovensko? Napriek pokusom ho zadefinovať, sa doteraz žiadny neujal. Využívanie lokálnych surovín je však trendom posledných rokov, a tak vo viacerých kvalitných baroch môžete ochutnať slovenské miešané nápoje.
Keď Miroslav Telehanič reprezentoval Slovensko na prestížnej barmanskej súťaži World Class Competition, porotcov nechal ochutnať kokteil s bryndzou! Ak ste práve odmietavo skrivili tvár, treba dodať, že bryndza v pohári rozhodne neplávala. Nápoj podával v elegantnom vysokom pohári s tenkým sklom od slovenského výrobcu a mal symbolizovať stredné Slovensko. Celkovo pripravil tri drinky, ktorými odprezentoval západnú, strednú a východnú časť našej krajiny.
V prezentácii Slovenska cez miešaný nápoj nebol sám. Pred piatimi rokmi napríklad prebiehala súťaž o národný kokteil Slovenska. To všetko sú však skôr jednorazové akcie. Slovenský recept, ktorý by poznal každý barman, zatiaľ neexistuje.
Keď sa pozrieme do zahraničia, národné kokteily vždy pracujú s miestnym alkoholom. Kubánske Daiquiri, ktoré miloval aj Hemingway, je postavené na rume. V brazilskej Caipirinhe je základom cachaca. Američania majú toľko tropických kokteilov, že si ich delia po štátoch, no jednotkou je Old Fashioned s bourbonom či ražnou whiskey. Aj my máme jeden alkohol, ktorý všetci poznáme. Samozrejme reč je o Borovičke.
Aj bez oficiálneho slovenského kokteilu však v posledných rokoch ľudia môžu v drinkoch objavovať miestne chute. Trend lokálnosti je v móde všade a súvisí aj s ochranou životného prostredia. Pred časom boli v trende exotické suroviny, no ľudia si uvedomujú, že pre planétu je udržateľnejšie, keď sa pracuje najmä s ingredienciami, ktoré sú blízko.
Lesný med, rebarborová šťava, egreš, rakytník… Je mnoho ciest, ako dostať lokálne chute do kokteilov. A potom sú tu aj experimenty pre odvážnejších. Telehanič pracoval v barmanskej súťaží s bryndzou, barman Stan Vadrna zase pred pár rokmi na workshope ukázal, že zaujímavý môže byť aj rum Zacapa s infúzovanými pareničkami. Alebo tequila Don Julio s trpkou aróniou a sirupom zo smrekového ihličia s trochou soli.
Tak milí priatelia NA ZDRAVIE !!!
Zdroj: Forbes september 2021