KOŇAK – Francúzske najkráľovskejšie brandy
Vo Francúzsku sa pripravovala ďalšia revolúcia a obyvateľom oblasti Cognac, ktorí mali dokonalé podmienky na pestovanie hrozna, sa mal zásadne zmeniť život. Mesto Cognac stojí na brehoch rieky Charente, ktorá sa stala dôležitou dopravnou tepnou pre obchod s vínom, s ľahkým prístupom k Atlantickému oceánu a k obchodným cestám po celej Európe.
Spolu s narastajúcou popularitou francúzskeho vína sa zjavil aj koňak, ktorý sa po prvý raz destiloval okolo roku 1450, no až v sedemnástom storočí sa liehovarníci zdokonalili v procese rafinácie a vytvorili destilát hodný vín dorábaných v oblasti. Začali praktikovať metódu dvojitej destilácie, pričom najprv destilovali víno v malých bankových kolónach – podobných medeným kotlom používaných v Škótsku, no podstatne menších – a potom redestilovali prvú várku destilátu ešte raz, čím získali čistejší destilát s vyšším obsahom alkoholu.
Podľa legendy prišiel s týmto nápadom istý známy výrobca brandy, ktorému sa v noci snívalo, ako sa ho diabol snaží dvakrát uvariť, aby z neho získal dušu. Po zobudení si uvedomil, že by mal vyskúšať destilovať brandy dvakrát, aby získal i jeho dušu. Keďže sa koňak prevážal po dlhých námorných trasách, dubové sudy, v ktorých bol uskladnený, spôsobili, že začal dozrievať, a aj Francúzi si uvedomili, aký delikátny a vyvážený nápoj takto vytvorili.
Priemysel v Cognacu dnes predstavuje ťažký biznis a kedysi malé rodinné značky sa stali svetovými veľmocami, vyrábajúcimi milióny litrov ročne. Okrem to však ešte aj dnes existuje množstvo malých súkromných pestovateľov a liehovarníkov, ktorí dorábajú obmedzené množstvá koňaku len pre potreby regiónu.
Jedno je isté, Francúzi sú skvelí, pokiaľ ide o ochraňovanie a upevňovanie odkazu výroby vlastných vín a destilátov, a v roku 1909 sa oblasť Cognac stala “ demarkačnou “ zónou. Rovnako, ako sa len šumivé víno vyrábané v regióne Champagne môže nazývať šampanským, iba brandy vyrobené v Cognacu sa môže pýšiť označením koňak ( cognac ).
Čo však robí túto oblasť výnimočnou, je jej rozdelenie na menšie kvalitatívne pásy alebo presnejšie povedané cru – v ktorých sú pôda aj kotene viniča chránené ako značka kvality a kde destilát získava z hrozna celú škálu najrôznejších chuťových profilov. Podobné sú účinky mexickej pôdy na rastlinu agáva, z ktorej sa vyrába tequila a mezcal.
Zdroj: Joel Harrison & Neil Ridley – Destiláty