Keď sa povie rum, možno mnohých z nás ešte aj dnes strasie. Automaticky si spomenieme na „tuzemský rum“, ktorý nemohol chýbať v medovníkoch. Ten však s tým skutočným rumom, pochádzajúcim z Karibských ostrovov nemá veľa spoločného. Aj preto z jeho názvu odišlo písmeno „r“ a v regáloch ho nájdeme pod označením Um. Originálny rum však prinesie nezabudnuteľné chuťové zážitky. Ako si vybrať ten najlepší na degustáciu? A patrí doň ľad či voda?
Vyber si správny rum na degustáciu
Za kolísku rumu sa považuje karibské súostrovie Antíl (patrí sem aj Kuba, Jamajka či Portoriko), no skvelú povesť majú aj značky z Kolumbie, Venezuely či Hondurasu. Hoci pred niekoľkými storočiami pili rum hlavne otroci, námorníci a piráti, dnes si svojou chuťou získa aj tých najnáročnejších. Značka Bacardi bolo prvou spoločnosťou, ktorá začala tento destilát vyrábať vo veľkom a výrazne priložila ruku k rumovej expanzii svetom. Dnes sa o jeho dobré meno v našich končinách starajú značky ako Ron Zacapa, Diplomático, Dictador, či Don Papa.
Pri výrobe platí – iný kraj, iný mrav, resp. zákon. V Kolumbii musí mať rum najmenej 50 % alkoholu, v susednej Venezuele stačí aj 40 %. Niekde destilát s týmto označením nemusí v sudoch dozrievať vôbec, inde potrebuje v drevenom sude stráviť rok či dva. Ako si teda vybrať ten najlepší? Musíte hľadať ten, ktorý chutí najviac vám. Biely rum však nechajte do miešaných nápojov a siahnite po tmavých a prémiových. V zásade platí, že čím je rum starší, tým rozvinutejšie chute a vône vás očaria. Obľúbené sú napríklad 12 ročné Diplomático či 20 ročný Dictator.
Patrí ľad či voda do rumu?
Základným pravidlom je rum nedávať do chladničky! Pri ochutnávaní by mal mať izbovú teplotu – od 18 do 21 °C. Tak sa jeho chute rozvijú a otvoria, v opačnom prípade chlad tieto atribúty zviaže a nedovolí im pokračovať v rozlete. A čo kocka ľadu, veď tá je tiež studená. Rum schladí, trochu zriedi a utlmí sladšie a citrusové tóny, no pomôže vyniknúť korenistým a drevitým tónom. Tie milovníci považujú za zaujímavejšie.
Stačí len pár kvapiek vody a rum sa stane jemnejším, lahodnejším či sa dokonca potlačí jeho štipľavejšia chuť. O vode sa hovorí, že dokáže rum otvoriť a urobiť pre konzumenta lákavejším. Skutočne však stačí pár kvapiek, niektorí pohárik pred pitím umyjú, nechajú trochu preschnúť a nalejú si ešte do mokrého skla. Iní pred konzumáciou pohárik dokonca ohrejú ešte v dlaniach, aby chuť rumu vynikla. Sú však aj zástancovia, ktorí si ho vychutnávajú nezriedený – bez ľadu a vody. Dôležité je, aby ste si ho dokázali vychutnať a nikam sa neponáhľali.
Ako si rum skutočne vychutnať
Rum si môžete nielen vychutnávať, ale aj ovoniavať a obzerať. V svetle dokážete rozoznať rôzne odtiene destilátu – gaštanovú hnedú, farbu agátového medu či sýto medené tóny. Chuť a vôňa rumu zase najlepšie vynikne v poháriku, ktorý sa smerom nahor zužuje. Pred samotným ochutnaním však ešte nápoj ovoňajte. Zo vzdialenosti pár centimetrov nasajte jeho arómu. Prekvapia vás všetky tie orieškové, čokoládové, korenisté či kokosové tóny.
Čo si všímať pri degustácii?
Slanosť, horkosť, kyslosť a sladkosť rumu. Určite vám neunikne ani jeho charakter – môže byť drsnejší alebo jemnejší. Na začiatok si pripravte svoje chuťové bunky a odpite si iba trochu. Až po tom si doprajte väčší dúšok, približne polovicu toho, čo vám ostalo v poháriku. Po dopití si nechajte zatvorené ústa a nadýchnite sa nosom, takto sa vám chuť rozplynie na jazyku a podnebí.