Rodinná pálenica Žufánek – klenot Moravy
ŽUFÁNEK s.r.o založili v roku 2000 manželia Marcela a Jozef Žufánkovi a ich synovia Martin , Jozef a Ján . Sídli v obci Boršice u Blatnice neďaleko Uherského Hradiště.
Vlastnia ovocné sady, ktoré obklopujú ich výrobný areál, nachádzajúce sa v jednej z najlepších lokalít na pestovanie ovocia na Morave. Z tohto ovocia sa vyrábajú na ich modernom destilačnom zariadení lahodne jemné destiláty s charakteristickou vôňou a chuťou, ovplyvnené tunajšou mikroklímou a podložím chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty.
Všetky produkty zn. Žufánek sú 100% prírodné, vyrobené podľa pôvodných osvedčených receptúr, bez použitia umelých farbív, dochucovadiel a aróm.
“Destilujeme, macerujeme a tvoríme tak, aby výsledný produkt chutil hlavne nám samotným a nemuseli sa za neho nikdy a pred nikým hanbiť. Preto všetky destiláty a likéry nesú naše meno”.
Sady v okolí pálenice Žufánek:
Ovocné sady sa nachádzajú v jednej z najlepších lokalít na pestovanie sliviek (Slovácko) s výhodnou mikroklímou a podložím na úpätí Bielych Karpát. Súvislá plocha sadov dosahuje výmery 15 hektárov a spadajú do režimu ekologického poľnohospodárstva.
Rastie v nich celkom 8 odrôd sliviek, ktoré dozrievajú od júla do septembra. Najskoršou odrodou je Čačanská a najneskoršia Stanley a Anna Späth .
Z hrušiek je to odroda Williams , z ringlôt Zelená a Althanova ringlóta a z višní Oblačinská .
“Sady postupne rozširujeme aj o aromatické a liečivé byliny , určené hlavne pre naše absinty”.
Charakteristika lokality pri Žufánkovi:
- terén: stredne svahovitý 8-10 %
- pôda: stredne ťažká hnedo – zem
- expozícia: juhovýchod, juhozápad
- nadmorská výška: 340 m nm
- priemerný úhrn zrážok: 730 mm
- priemerná vegetačná teplota: 15,1 °C
- priemerná ročná teplota: 8,9 °C
Bylinkárstvo v okolí Žufánka:
- artemisia absinthium
- artemisia pontica
- artemisia umbelliformis
- hyssopus officinalis
- melissa officinalis
- veronica officinalis
- dracocephalum moldavicum
V čom destiluje Žufánek:
Srdcom celého liehovaru Žufánek je pálenica, v ktorej sú štyri destilačné kolóny, každá s objemom 300 litrov .
Žufánkovi liehovarnícku kariéru začali s jedným kotlom z Destily Brno . Produkcia rástla, a tak si od nich v roku 2011 zaobstarali druhý kotol. Od roku 2013 destilujú ich komplexný gin, a ten ich dotlačil do potreby mať niečo špeciálne .
Tým špeciálnym nie je nikto iný ako Arnold Holstein . Legenda v liehovarníckom odbore a vyše 50 rokov výrobca tých najlepších destilačných kotlov na svete. Sú unikátne v tom, že dokážu zachovať viac aromatických látok z destilovanej suroviny, než je tomu zvykom pri konkurenčných kotloch. Destilácia je oveľa citlivejšia, rektifikačné poschodia elegantnejšie a alkoholová para má oveľa viac priestoru k pomalšej ceste do chladiča.
Niečo o liehovare Žufánek:
Celý liehovar zaberá plochu 3500 m² a tvoria ho tri budovy. Vedľa pálenice a pivnice sa nachádza expedícia, sklad, bylinkárium, archív, degustačná miestnosť, kvasiareň a sušiareň ovocia a bylín. Stavať začali v roku 1992 a posledná časť, prístavba s rozšírenou pálenicou a skladom, bola dostavaná v roku 2016.