Destilovanie, Výrobcovia

Rodinná pálenica Žufánek – klenot Moravy

Rodinná pálenica Žufánek - klenot Moravy

Rodinná pálenica Žufánek – klenot Moravy

ŽUFÁNEK s.r.o založili v roku 2000 manželia Marcela a Jozef Žufánkovi a ich synovia Martin , Jozef a Ján . Sídli v obci Boršice u Blatnice neďaleko Uherského Hradiště.

Vlastnia ovocné sady, ktoré obklopujú ich výrobný areál, nachádzajúce sa v jednej z najlepších lokalít na pestovanie ovocia na Morave. Z tohto ovocia sa vyrábajú na ich modernom destilačnom zariadení lahodne jemné destiláty s charakteristickou vôňou a chuťou, ovplyvnené tunajšou mikroklímou a podložím chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty.

Všetky produkty zn. Žufánek sú 100% prírodné, vyrobené podľa pôvodných osvedčených receptúr, bez použitia umelých farbív, dochucovadiel a aróm.

“Destilujeme, macerujeme a tvoríme tak, aby výsledný produkt chutil  hlavne nám samotným a nemuseli sa za neho nikdy a pred nikým hanbiť. Preto všetky destiláty a likéry nesú naše meno”.

Sady v okolí pálenice Žufánek:

Ovocné sady sa nachádzajú v jednej z najlepších lokalít na pestovanie sliviek (Slovácko) s výhodnou mikroklímou a podložím na úpätí Bielych Karpát. Súvislá plocha sadov dosahuje výmery 15 hektárov  a spadajú do režimu ekologického poľnohospodárstva.

Rastie v nich celkom 8 odrôd sliviek, ktoré dozrievajú od júla do septembra. Najskoršou odrodou je Čačanská a najneskoršia Stanley a Anna Späth .

Z hrušiek je to odroda Williams , z ringlôt Zelená a Althanova ringlóta a z višní Oblačinská .

“Sady postupne rozširujeme aj o aromatické a liečivé byliny , určené hlavne pre naše absinty”.

Charakteristika lokality pri Žufánkovi:

  • terén: stredne svahovitý 8-10 %
  • pôda: stredne ťažká hnedo – zem
  • expozícia: juhovýchod, juhozápad
  • nadmorská výška: 340 m nm
  • priemerný úhrn zrážok: 730 mm
  • priemerná vegetačná teplota: 15,1 °C
  • priemerná ročná teplota: 8,9 °C

Bylinkárstvo v okolí Žufánka:

  • artemisia absinthium
  • artemisia pontica
  • artemisia umbelliformis
  • hyssopus officinalis
  • melissa officinalis
  • veronica officinalis
  • dracocephalum moldavicum

sadyzufanek

V čom destiluje Žufánek:

Srdcom celého liehovaru Žufánek je pálenica, v ktorej sú štyri destilačné kolóny, každá s objemom 300 litrov .

Žufánkovi liehovarnícku kariéru začali s jedným kotlom z Destily Brno . Produkcia rástla, a tak si od nich v roku 2011 zaobstarali druhý kotol. Od roku 2013 destilujú ich komplexný gin, a ten ich dotlačil do potreby mať niečo špeciálne .

Tým špeciálnym nie je nikto iný ako Arnold Holstein . Legenda v liehovarníckom odbore a vyše 50 rokov výrobca tých najlepších destilačných kotlov na svete. Sú unikátne v tom, že dokážu zachovať viac aromatických látok z destilovanej suroviny, než je tomu zvykom pri konkurenčných kotloch. Destilácia je oveľa citlivejšia, rektifikačné poschodia elegantnejšie a alkoholová para má oveľa viac priestoru k pomalšej ceste do chladiča.

destilatorzufanekNiečo o liehovare Žufánek:

Celý liehovar zaberá plochu 3500 m² a tvoria ho tri budovy. Vedľa pálenice a pivnice sa nachádza expedícia, sklad, bylinkárium, archív, degustačná miestnosť, kvasiareň a sušiareň ovocia a bylín. Stavať začali v roku 1992 a posledná časť, prístavba s rozšírenou pálenicou a skladom, bola dostavaná v roku 2016.

liehovarzufanek