Rum, Zaujímavosti

RUM – Pirátsky destilát z Karibiku

pirates

RUM – Pirátsky destilát z Karibiku 

Rum je viac než nápoj, je to spôsob života. Sladký a nesmierne chutný rum si vydobyl miesto na výslní ako samostatný drink aj ako súčasť koktailov a jeho história je taká bohatá ako chute vo väčšine fliaš. 

     Veľká časť produkcie rumu pochádza z Karibiku alebo z Latinskej Ameriky, čo evokuje scény s Johnnym Deppom oblečeným zo piráta a rozlievajúcim rum po palube lode, no tento produkt neprichádza na svet len v týchto oblastiach, vyrába sa všade na svete od Indie po Španielsko. Z historického hľadiska súvisí s pestovaním cukrovej trstiny, preto môžete liehovary na výrobu rumu nájsť aj na malých, menej známych ostrovoch, ako napríklad na vulkanickom Réunione východne od Madagaskaru, a sú to práve tieto ostrovčeky, ktoré prinášajú na trh s rumom najnetradičnejšie výrobky.  

Prípitok pre námorníkov 

     Prepojenie rumu a pirátov či bukanierov nie je žiadny výmysel a ešte a ešte tesnejšie je tento nápoj spätý s vojenským námorníctvom. Rum bol totiž tradičným alkoholom britských námorníkov a všetci vojaci mali právo na denný prídel “ grogu “, aby im náročná služba na otvorenom mori ľahšie ubiehala. 

     Námorný prídel bol známy pod označením “tot” ( prípitok, panák, štamperlík ) a nalievanie a pitie označované ako “totting”. Až do roku 1970 to bola v námorníctve bežná prax, kým ju nezrušila britská vláda. Dnes sa totting využíva na lodiach Kráľovského námorníctva na špeciálny rozkaz kráľa alebo vyššieho dôstojníka, ktorý zahlási “ splice the main brace” ( spojte sily ), čo je signál na podávanie nápoja. Tento výraz pochádza z odmeny – tot – pre mužov, ktorí uskutočnili náročné opravy na záchranu plaviacej sa lode, a zachoval sa až podnes ako ocenenie za dobre odvedenú tvrdú a náročnú prácu. 

     Námorníci neboli zrušením denného prídelu rumu nijako zvlášť nadšení a dátum 31. Júla 1970 dodnes nazývajú “ Deň čierneho prípitku”. Tento dátum často využívajú výrobcovia rumu na propagáciu svojich podujatí alebo uvádzanie nových produktov a dokonca existuje aj značka rumu s názvom Black Tot ( čierny prípitok ). 

     Ale nie je to len tot či fráza “ splice the main brace “, čo spája rum a námorníctvo. Ich vzájomné puto posilňuje aj typ rumu “ Navy Strength “, tzv. Námorná sila. Označenia “ námorný rum “, námorná sila “, či “ lodný rum “, nemajú žiadnu presnú definíciu, no jasne odkazujú na typ rumu, ktorý sa nachádzal na palubách lodí od sedemnásteho storočia až po neslávne známy deň roku 1970. Za nejakých sto či viac rokov sa tento destilát presunul z mostíka do fliaš a vznikli známe značky ako Lamb´s Smith & Cross, čo dnes zapĺňajú regály obchodov a vzdávajú hold nápoju námorníkov, pričom majú výraznejšiu chuť a aj vyšší obsah alkoholu.  

rebellion

Alkohol ako záchranca života 

     Tieto dva faktory, chuť a sila, nie sú len marketingovými sloganmi, ale mali skutočne zachraňovať život. Silná chuť nápoja vznikla sčasti tým, že bol skladovaný v drevených sudoch a vďaka dozrievaniu v dreve získal úžasnú hĺbku a komplexnosť. A práve táto silná chuť dovoľovala miešať rum s citrónovou šťavou, dôležitým doplnkom stravy, ktorý chránil námorníkov pred skorbutom.  

     Vyšší obsah alkoholu v námornom rume tiež predlžoval jeho životnosť na palube. Destilát v sude po čase stráca niečo zo svojej sily, takže pri dlhej plavbe po mori bolo namieste nalodiť na začiatku alkohol s vyššou stupňovitosťou.  

     Druhým hlavným dôvodom, prečo mať na lodi vysoko percentný rum bola bezpečnosť. Už dávno pred bezpečnostnými dôstojníkmi sa destilát s vysokým obsahom alkoholu pokladal na palube za dôležitý. Pôvodný systém na určovanie stupňa a sily alkoholu meral aj jeho horľavosť, keď sa zmieša s pušným prachom a zapáli. To sa vyžadovalo aj na bojovej lodi. Či už na zastavenie pirátov na otvorenom mori, alebo pri sprevádzaní obchodných lodí v nebezpečných vodách, bolo nutné, aby pušný prach slúžil svojmu účelu.  

     Takže pre námorníkov britského námorníctva, vtedajšej najväčšej námornej sily, bol rum záchranca, ktorý ich vo vypätých podmienkach udržoval pri zdravom rozume, odháňal všemožné choroby z pitia zatuchnutej vody a zároveň slúžil aj na to, aby ich zbrane bezchybne fungovali, keď bolo treba.  

Charakteristika rumu: 

Názov destilátu – Rum, rhum, rhum agricole, cachaca ( Brazílsky rum sa používa ako  alternatívne označenie pre cachacu ). 

Etymológia ( krajina pôvodu ) – Kuba a ďalšie karibské ostrovy a Latinská Amerika.  

Farba – Číra, keď sa fľašuje priamo z kolóny. Tmavá alebo zlatá, keď sa necháva dozrieť v dubových sudoch.  

Hlavné zložky – Produkty z cukrovej trstiny ako melasa alebo čerstvá šťava z cukrovej trstiny. 

bluemauritiusVyberte si obľúbený odtieň rumu 

Chutný námorný rum nie je jedinou verziou tohto sladkého nápoja. Rum má veľa rôznych podôb, obyčajne odstupňovaných podľa farby… 

Biely alebo ľahký rum: Ide o nedozrievaný rum, prípadne o destilát, ktorý v sude nepobudol veľmi dlho. Obyčajne sa fľašuje priamo z kolóny. Najlepšie využitie má v koktailoch.  

Zlatý rum: Niečo na polceste medzi bielym a tmavým rumom. Zlatý rum dozrieva iba krátko a preberá z dubových sudov trochu farby a chuti.  

Tmavý rum: Najlepší z rumov, ktorý v dubových sudoch dozrieva extra dlho, obyčajne sú to sudy po koňaku, whisky alebo bourbone. Tento druh je mimoriadne vhodný na chlipkanie. No pozor, rum môže byť dodatočne zafarbený karamelovou farbou alebo melasou.  

Korenistý rum: Delikátny, ako len tmavé rumy môžu byť, patrí k najznámejším. Vyrába sa pridaním rôznych chutí ako škorica, vanilka a pomarančová kôra a môže byť biely, zlatý, ale najčastejšie tmavý. Opäť, staršie vyzrievané druhy sú skvelé na samostatné pitie, mladšie a svetlejšie skôr do koktailov.  

Výrobné hodnoty 

     Ako by sme očakávali od výrobku úzko spätého s Karibikom a Ďalšími ostrovmi, rum sa vyrába z rôznych druhov cukru a cukrových derivátov, ako napríklad melasa, nám už dobre známou metódou fermentácie a destilácie. Pri rume od začiatku hovoríme o cukre, takže kvasinky sa môžu dať okamžite do práce.  

     Pri výrobe destilátu postupujete ako pri objednávaní pizze: najprv si vyberiete základ ( v prípade rumu je to cukor ) a potom obloženie ( metódu destilácie ). Máte klasický štýl ( pizza margerita ), čo je destilácia v kotle, alebo niečo modernejšie ( napr. Pizza s kúskami mäsa ), čo znamená destiláciu v stĺpcovej kolóne. Rovnako ako pri vodke, rum je taká pizza 50 na 50 – neexistujú žiadne striktné pravidlá, ktorá z metód by sa mala používať. Niektoré rumy sa jednoducho vyrábajú v kotloch, iné zasa v stĺpcových kolónach.  

     Keď sa destilát vydestiluje, môže sa ihneď fľašovať ako biely rum, nechať sa dozrieť v dubových sudoch na zlatý či tmavý rum, prípadne ho možno ochutiť na korenistý rum. Každý jeden sa pritom môže hrdiť troma dôležitými písmenami -R-U-M. 

Vyskúšaj naše najpredávanejšie rumy značky A. H. RIISE, Dzama, Plantation alebo Rebellion.

 

Zdroj: Joel Harrison & Neil Ridley – Destiláty

Related Posts