“ Ako všetky veľké príbehy, aj história destilácie je záhadná, podmanivá a rozporuplná. Prakticky v každej krajine po celom svete sa dodnes používajú tradičné postupy, ktorými každý národ vtlačil svoju nezameniteľnú pečať. “
ELIXÍR ŽIVOTA
Pravdepodobne nie je možné presne určiť, kedy si ľudia po prvý raz naliali destilovaný alkohol do pohára a z popíjania opojného nápoja urobili spoločenskú udalosť. Záznamy datované do starovekého Egypta a Číny naznačujú, že proces destilácie sa využíval na prípravu medicínskych prostriedkov, elixírov a parfumov, pričom šlo skôr o získavanie esenciálnych olejov z bylín, korenia a rastlín než o prípravu alkoholu na konzumáciu.
Napriek moderným technológiám sa väčšina zariadení v procese výroby destilátov za celé stáročia veľmi nezmenila. Napríklad varný kotol má typický tvar, ktorý používali už antickí Gréci.
Ďalšou výhodou destilácie bolo, že sa alkoholické nápoje mohli prevážať po celom svete bez toho, aby sa pokazili. V Európe sa v skutočnosti výroba destilátov určených na konzumáciu pravdepodobne rozbehla až zhruba v dvanástom storočí, keď sa začali objavovať prvé druhy brandy.
“ Destiláty posilňovali telo i ducha v obdobiach konfliktov, no slúžili aj na utuženie dobrých vzťahov v čase osláv. “
ROZVOJ DESTILÁCIE
Čo dokázalo zjednotiť a vylepšiť produkciu destilátov a zbaviť ju relatívnej nestálosti neefektívnosti, ktoré sa vkrádali do výrobných postupov? Bola to húževnatosť Íra Aeneasa Coffeyho, ktorý si žiadosťou č. 5974 na Patentovom úrade Veľkej Británie patentoval stĺpcový dizajn destilačnej kolóny, umožňujúci destiláciu na dovtedy nepoznanej úrovni. Vďaka jeho vynálezu mohli producenti nápojov vyrábať veľké množstvá destilátov rýchlejšie a kvalitnejšie než kedykoľvek predtým, čím sa zaistilo ich rozšírenie po celom svete.
ZÁSAH VYŠŠEJ MOCI
Dňa 16 januára 1920 vstúpil v USA do platnosti prohibičný zákon, ktorý radikálne zasiahol do osudu destilátov. Prosperujúce americké odvetvie na výrobu whisky prakticky cez noc padlo na kolená, stovky liehovarov prestali existovať, ich lesklé kolóny boli rozobrané a sudy so zrejúcim alkoholom nezmyselne vyliate.
A nepostihlo to len výrobcov whisky, utrpeli tiež výrobcovia rumu, ginu, írskej a škótskej whisky, keďže všetci prišli o významný trh a mnoho z nich muselo zastaviť výrobu.
Čierny trh s nelegálne vyrábanou whisky, ginom, vodkou, rumom a čímkoľvek, čo boli nelegálne pálenice ochotne vyrobiť prekvital a z gangstrov ako Al Capone sa tak razom stali milionári. Keďže táto výroba nebola dôsledná, často boli jej výsledkom nepitné a v mnohých prípadoch aj smrteľne jedovaté zmesi obsahujúce metylalkohol.
Zákon našťastie v roku 1933 zrušili, no sieť liehovarov v USA i zahraničí už bola narušená, poškodená alebo zdevastovaná.
REMESELNÝ DESTILÁT
Svet zažíva v poslednom období explóziu liehovarov s remeselnou výrobou. Každý z nich, nezávisle od toho, aký alkohol vyrába, prevádzkujú rovnako zmýšľajúci ľudia, ktorí sa snažia premietnuť svoju osobnosť do výsledného produktu.
Všetko toto nás vedie k zásadnej otázke: čo definuje remeselný liehovar? Žiadna jednoznačná odpoveď však nejestvuje. Remeselná výroba naďalej ostáva v malom objeme nekonvenčná a nepredvídateľná, čo jej umožňuje zachovať si životaschopnosť a nezávislosť.