Pri slove destilát môže mnohým z vás napadnúť automaticky v podvedomí Slivovica. To však nie je jediný druh destilátu. Na Slovensku poznáme v dnešnej modernej dobe už destiláty z ovocia, obilia, piva, vína aj zeleniny.
Pravý 100% čistý destilát sa totiž vyrába z kvasu a jeho následnej destilácie, ktorý potom dozrieva spravidla minimálne dva až niekoľko rokov. Vďaka tomu Vám ponúka výborné degustačné zážitky, napríklad v podobe tónov ovocia a dreveného suda.
Tipy, ako piť destilát tak, aby sme si ho vychutnali
Ako si Slovenský poklad správne vychutnať? Pripravili sme pre vás tipy, ako piť destilát spôsobom, vďaka ktorému budete postupne objavovať všetky jeho chute. Uvidíte, že časom sa v destilátoch zorientujete a presne budete vedieť, ktorou cestou ísť, aby ste si vychutnali ten pravý degustačný zážitok.
Pomaly a s mierou
Nakoľko ide o alkohol, je vhodné začať s ním opatrne. Aby ste si ho čo najviac užili a vychutnali si všetky jeho esencie, je vhodné piť ho pomaly a nie priveľké množstvo naraz. Nie každý destilát vám bude chutiť, no určite ho hneď nezavrhnite. Takisto vám každý nemusí robiť dobre. Aj preto je vhodné najskôr sa v nich naučiť orientovať.
So správnou technikou to ide ľahšie
Ďalším dôležitým faktorom je správna technika. Ako na to? Svoje chuťové kanáliky prebudíme malým hltom. Predtým, ako prehltneme, si destilát necháme pár sekúnd na jazyku a užijeme si jeho chuť.
Po prehltnutí necháme ústa ešte chvíľu zatvorené a pomaly sa nadýchneme a vydýchneme, najlepšie nosom. Tak precítite chuť prvých tónov tekutiny. V tomto momente môžeme otvoriť ústa, pričom na jazyku ucítime ďalšie tóny, ktoré dominujú.
Náš tip: Čo takto začať rovno ovocným destilátom? Tatranská Marhuľovica je jemný ovocný destilát z vyberaných marhúľ, ktorý Vám ponúka citrusové tóny s nádychom korenia. Dajte tomuto destilátu šancu a uvidíte, či Vám zachutí.
Nezapíjajte, kým to nepotrebujete
Najlepšie precítite chute obsiahnuté v destiláte vtedy, ak ho nebudete zapíjať. Samozrejme, ak by Vám nechutil, prípadne by ste sa potrebovali napiť, určite tak urobte. No pre lepšie precítenie je vhodnejšie, ak destilát zapíjať nebudete.
Nie je pohár ako pohár
Pri degustácii a vychutnávaní si destilátu je dôležité aj to, z akého pohára ho pijete. Najvhodnejší je v tomto prípade grappa glass, prípadne pohár na whiskey, ktorý Vám rozvíja arómu destilátu po celú dobu jeho pitia.
Výber destilátu
Okúsiť dobrý destilát vyrobený na Slovensku nie je jednodňová záležitosť. Slovenské destiláty ponúkajú širokú škálu chutí, vôni a množstvo variácií. Toľko rôznych značiek, ktoré už dnes môžete na Slovensku nájsť, Vás povzbudzujú k neustálemu objavovaniu ďalších a ďalších chutí.
Naše tipy:
Fine Destillery Malinovica Exclusive 45% – Ovocný destilát vyrobený z ručne zberaných červených malín. Naša najnovšia limitovaná novinka odetá v novom šate. Jej okúzľujúca vôňa po čerstvých malinách a jemná chuť stojí jednoducho za hriech!
Bowten Hroznovica Muškát žltý 50% – Ovocný destilát vyrobený z bobúľ hrozna odrody Muškát žltý. Je to čistý 100% hroznový destilát.
CONSTANTIN Drienkovica 52% – Je čistý 100% drienkový destilát. Mimoriadna špecialita medzi ušľachtilými destilátmi. V typickej vôni drienkového destilátu poznávame ľahký voňavý nádych drienkového ovocia.
Medveďovica Silver 50% – Je absolútne nový druh obilného destilátu, ktorý sa doposiaľ nik nevyrobil. Unikátny technologický postup pri kombinovanej fermentácii slovenského obilia, slovenského včelieho medu, jedinečných slovenských byliniek a exotického korenia.
Domáca Pálenka Slivovica 52% – Liehovar na ovocné destiláty dp Company ako prvý na Slovensku obnovil výrobu tradičnej slovenskej domácej pálenky. Domáca pálenka je klenotom od nepamäti vzhľadom k jej jedinečnosti a nezameniteľnosti. Tento ušľachtilý lahodný a jemný nápoj vyrobený tradičnou receptúrou Vám prinášame pod značkou domáca pálenka.
Na záver
Nechutí Vám samotný destilát? Doprajte si k nemu napríklad pravú domácu slaninku alebo klobásku alebo z inej strany – ovocie a vyskúšajte toto spojenie. Možno vám zachutia práve spomínané kombinácie.
Ako sa hovorí, proti gustu… Umenie pitia “ Pravej Slovenskej pálenky “ predsa spočíva v tom, že si ju viete vychutnať. Je pritom jedno, akým spôsobom. Hlavné je s kým a pri akej príležitosti.
“NA ZDRAVIE”